Na twee jaar van voorbereidingen en werkzaamheden wordt op maandag 4 september de nieuw ingerichte BuitenTuin van Stichting Buitenzorg in Veenendaal geopend. Cliënten van Zideris, leerlingen van VSO De Blink maar ook andere bezoekers kunnen dan samen met vrijwilligers van Buitenzorg gebruik maken van het nieuwe tuinhuis en een nieuwe kas. In totaal is 125.000 euro geïnvesteerd om de BuitenTuin van 3.500 m2 een nieuwe impuls te geven.

Stichting Buitenzorg zorgt dat mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen aan onze samenleving. Omdat iedereen een rol van betekenis heeft. Met meer dan 100 vrijwilligers organiseren we veel vrijetijdsbesteding én is er gelegenheid voor dagbesteding via zorgorganisatie Zideris op de dierenkampjes aan het Ruisseveen en Dragonder, in de Theeschenkerij en op de BuitenTuin.

Tegenover Dierenkamp Ruisseveen ligt de BuitenTuin. Een mooie bloemen- en moestuin waar gezellig samengewerkt wordt in de tuin: zaaien, kweken, poten, oogsten en verkopen van bloemen, groenten en fruit. Nu de capaciteit is uitgebreid kunnen meer mensen op deze bruisende plek aan de slag. Door de nieuwe kas is een jaarplanning mogelijk zodat het werk ook tijdens de winterperiode kan doorgaan.

Leerlingen van VSO De Blink verwoorden hun werk op de tuin zo: “Iedere dinsdag en donderdag zijn wij samen met onze juf en meester aan het werk op de BuitenTuin. Wij lopen hier stage en kijken of wij het werken in de groenvoorziening leuk vinden. Elke week was een feest en wij deden belangrijke en leuke klussen. We ruimden blad op, zetten aardbeien plantjes in potjes en hebben zelfs kalebassen mogen oogsten en schoongemaakt voor de verkoop. We vonden het erg leuk!”

Een cliënt van Zideris geeft aan: “na mijn stage op de tuin en hard werken en veel leren ben ik aangenomen (zijn eigen woorden) in de tuin. Ik heb ook een eigen tuintje waar ik heel trots op ben”. Zijn begeleiding geeft aan dat het werken in de tuin hem veel ontspanning geeft. ‘Buiten zien we een heel andere persoon dan binnen’, geven zij aan.

De BuitenTuin was hard toe aan een renovatie en om dat voor elkaar te krijgen was de hulp van veel vrijwilligers én steun van veel partijen welkom. En die steun werd volop gegeven: Bijvoorbeeld door Bureau HagerHuigens met een geweldig mooi ontwerp. De firma Hardeman uit Veenendaal – en trouwe vriend van Buitenzorg – heeft geholpen om een prachtig nieuw tuinhuis te bouwen samen met hun personeel. De technische support werd gegeven door de VastgoedBrigade. Fondsen droegen een flink steentje bij: Stichting Vrienden van Buitenzorg, het Fonds Landbouw en Zorg, het K.F. Hein Fonds, Dr. C.J. Vaillantfonds, VSB Fonds en het GoedeDoelen fonds van Carbogen Amcis. Ook het bedrijfsleven droeg bij: het coöperatiefonds van Rabobank Vallei en Rijn, Van Dijk Groenvoorziening, Steenbergen Sierbestrating en vele andere bedrijven. Ook de Gemeente Veenendaal gaf een donatie om het plan te realiseren. Ieder droeg bij om de begroting rond te krijgen!

Het is een prachtig complex geworden en de opening luidt een mooie nieuwe fase in. Naast cliënten van Zideris en leerlingen van De Blink en de huidige vrijwilligers, kan iedereen met belangstelling komen kijken of er een plekje is om heerlijk in het groen bezig te zijn.

Wil je als vrijwilliger informatie? Mail dan naar Bianca@stichtingbuitenzorg.nl Heb je vragen over mogelijkheden om te kunnen werken op de BuitenTuin? Mail dan naar Roelie@stichtingbuitenzorg.nl

(Fotografie: Govert Govers)