Het coronavirus raakt ons allemaal. Buiten én binnen Zideris. Daarom vinden we het tijd voor een kijkje achter de schermen. De collega’s die werkzaam zijn in het primaire proces leveren namelijk samen met onze collega’s van de ondersteunende diensten elke dag weer een topprestatie. Daar mogen we trots op zijn en extra stil bij stilstaan! Deze keer staan onze logopedisten Femke Bakker en Clementine van Dalen centraal.

Hoe ziet jullie werkdag er uit?
“We beginnen de dag met een kop thee en het opstarten van de computer. We kijken welke e-mails er zijn binnen gekomen en welke opvolgacties er in Pluriform staan. De tijd waarop onze werkdag start is wisselend. We zijn soms al vroeg op pad om een cliënt tijdens het ontbijt te observeren. Of we starten later, zodat wij bij een warme maaltijd kunnen meekijken.

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar vielen alle cliëntcontacten weg; vanaf juni hebben we geleidelijk de draad weer opgepakt. De onderzoeken gaan nu zoveel mogelijk door; dit doen wij op de woning van de cliënt of in ons kantoor. Het verslagleggen, de digitale teamvergaderingen en de telefonische overleggen met begeleiders of andere disciplines doen wij vanuit huis.

In deze periode werken wij veel samen met de afdeling Communicatie. Zo hebben we meegewerkt aan het schrijven van het isolatieprotocol. Ook hebben we de deurposter gemaakt met daarop de belangrijkste regels voor bezoekers. Voor cliënten zetten we alle informatie over corona op papier in eenvoudige taal. Ook ondersteunen we deze eenvoudige taal met pictogrammen. Op deze wijze leggen we onder meer de bezoekregeling, uitleg over het coronavirus en de vaccinatie aan onze cliënten uit. Ook maken wij na elke persconferentie een samenvatting met pictogrammen voor cliënten.”

Welke aanpassingen moeten jullie in deze tijd verrichten om jullie werk te kunnen blijven doen?
“We werken nu met mondkapjes en indien nodig dragen we handschoenen. Ook wij houden ons aan de anderhalve meter afstand. Op onze tafel staat nu een groot scherm van plexiglas. Na afloop zetten we het raam open en maken we de tafels en deurklinken schoon. In het begin was dat wel spannend; is dit wel veilig? Maar dit went na verloop van tijd.

Ook het dragen van mondkapjes went, gek genoeg. Voor onze cliënten blijft het toch lastig. Het hele mondbeeld en een groot deel van je gezichtsuitdrukking valt weg, een belangrijk deel van de communicatie. Gelukkig zijn er doorzichtige mondkapjes voor cliënten die het mondbeeld hard nodig hebben of er angstig door worden.”

Welke uitdagingen komen jullie tegen in de jullie werk?
“We geven ook workshops en cursussen. Daar moeten we in deze tijden wel een weg in zoeken. Want hoe maak je een digitale workshop interessant voor de deelnemers? En hoe zorg je dat iedereen actief mee kan doen? Dat is wel een uitdaging.”

Wat missen jullie het meest in deze periode?
“We missen de gewone dagelijkse contacten met cliënten en collega’s. We kunnen niet zo maar onbekommerd ergens naar binnen lopen of op iemand afstappen. Sommige collega’s van de afdeling Behandeling hebben we al bijna een jaar niet gezien!”

Hebben jullie een boodschap die je aan jullie Zideris collega’s willen meegeven in coronatijd?
“Houd moed allemaal!”