In deze serie delen collega’s hun ervaringen over het werken bij Zideris.
Rick Beets, begeleider bij woonlocatie De Tarthorst, ambulant begeleider en trainer fysieke en mentale weerbaarheid, vertelt in aflevering 5 over zijn werkplezier bij Zideris.

Van film en fotografie naar werken in de gehandicaptenzorg
Na mijn opleiding Film en Fotografie wilde ik eigenlijk mensen helpen. Mijn idee was om bij de politie te gaan werken, maar ik wilde eerst een opleiding volgen. Tijdens deze opleiding liep ik stage in de gehandicaptenzorg; dit voelde voor mij als erg dankbaar werk. Ik heb mezelf echt leren kennen en ik heb geleerd in te spelen op gevoel. Na het afronden van mijn opleiding dacht ik, ik trek de stoute schoenen aan en schrijf een open sollicitatie naar instellingen die me een goed gevoel geven. Op die manier kwam ik bijna 12,5 jaar geleden terecht bij Zideris (toen nog Heimerstein).

Een huiselijke sfeer met leuke activiteiten
Bij Zideris heb ik eerst als flexbegeleider gewerkt en daarna als begeleider IB (Intensieve Begeleiding). Na jaren werkplezier op verschillende IB woningen heb ik de overstap gemaakt naar cluster Wageningen. Ik werk als begeleider op woonlocatie De Tarthorst. Daar wonen cliënten met een licht verstandelijke beperking. Ik heb het hier goed naar mijn zin. Ik vind het fijn cliënten te helpen met de dagelijkse problemen waar ze tegen aan lopen. Ik vind het belangrijk om een huiselijke sfeer te creëren, dit lukt ons als team goed. Zo koken we elke dag en betrekken we daarbij de bewoners. Op de Tarthorst doen we vaak leuke, gezellige activiteiten. Denk hierbij aan spelletjes spelen, barbecueën, samen naar de Efteling, uit eten en een nachtje naar Preston Palace. Helaas hebben we deze activiteiten het afgelopen jaar niet kunnen doen in verband met corona. In plaats daarvan organiseren we leuke vervangende activiteiten. Zoals een buffet op de woning, een bingo avond en het maken van een online radioshow.  

Woonplezier en werkplezier
Het mooie aan mijn werk vind ik het woonplezier van de bewoners. Daar haal ik mijn werkplezier uit. Ik maak graag grapjes met de cliënten. Andersom halen ze ook grapjes met mij uit. In mijn werk probeer ik me zoveel mogelijk aan de bewoners aan te passen. Het is immers hun huis en het moet ook voelen als hun thuis. Al voelt het voor mij soms ook als een thuis. Als ik een lange tijd vakantie heb dan mis ik de bewoners. Mijn werkdag is geslaagd als de bewoners een leuke dag hebben gehad, als ik problemen weet op te lossen voor ze of dat ik ze wat geleerd heb (of dat ze mij wat hebben geleerd). Ik voel me prettig binnen Zideris.

Verschillende functies binnen Zideris
Naast mijn werk als begeleider op woonlocatie De Tarthorst werk ik ook als ambulant begeleider in Wageningen en ben ik trainer fysieke en mentale weerbaarheid. Door deze laatste functie kom ik  met regelmaat op het centrale terrein van Zideris in Rhenen. Ik ontmoet daar de cliënten waarmee ik vroeger heb gewerkt. Dat ze me nog herkennen, me vrolijk begroeten en een praatje komen maken geeft me een goed gevoel. Het laat ook zien dat ik wat voor hun heb betekend in het leven.