Na twee jaar van voorbereidingen en uitvoering is op maandag 4 september de nieuw ingerichte BuitenTuin van Stichting Buitenzorg in Veenendaal feestelijk geopend. Cliënten van Zideris, leerlingen van VSO De Blink en andere bezoekers kunnen hier samen met vrijwilligers van Buitenzorg gebruik maken van het nieuwe tuinhuis en een nieuwe kas. In totaal is € 125.000 geïnvesteerd om de BuitenTuin van 3.500 m2 een nieuwe impuls te geven.

Stichting Buitenzorg zorgt dat mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen aan onze samenleving. Omdat iedereen een rol van betekenis heeft. Met meer dan 100 vrijwilligers organiseren zij vrijetijdsactiviteiten én is er gelegenheid voor dagbesteding via zorgorganisatie Zideris op de dierenkampen aan het Ruisseveen en Dragonder, in de Theeschenkerij en op de BuitenTuin.

De BuitenTuin ligt tegenover Dierenkamp Ruisseveen. Een mooie bloemen- en moestuin waar gezellig samengewerkt wordt: zaaien, kweken, poten, oogsten en verkopen van bloemen, groenten en fruit. Nu de capaciteit is uitgebreid kunnen meer mensen op deze bruisende plek aan de slag. Door de nieuwe kas is een jaarplanning mogelijk zodat het werk ook tijdens de winterperiode kan doorgaan.

Burgemeester Kats verrichtte de opening door een wingerdslinger door te knippen. Joran van VSO-school De Blink en Anil van zorgorganisatie Zideris assisteerden hem.

Burgemeester Kats: “Sinds 4½ jaar ben ik nu burgemeester van Veenendaal en ik vind het fantastisch om te zien dat de activiteiten van Buitenzorg nu deze mooie vernieuwde tuin rijker is. Een aantal jaren geleden was ik bij Buitenzorg met de Commissaris van de Koning en die vroeg mij onlangs nog hoe het met Buitenzorg was. Ik ken de doelgroep inmiddels al redelijk goed en vindt het mooi dat dit soort projecten in onze Veenendaalse samenleving bestaan.”

Projectleider Roelie van Stempvoort over de afgelopen twee jaar: “Nadat ik gevraagd werd voor een bestuursrol bij Buitenzorg, maakte ik een rondje langs alle activiteiten. Bij mijn bezoek aan de tuin begreep ik dat men al 15 jaar sprak over een renovatie en spontaan dacht ik toen dat het leuk zou zijn om dat op te pakken naast mijn rol als bestuurder. Ik had er een jaar voor uitgetrokken om dat voor elkaar te krijgen, het zijn er twee geworden maar wat was het een mooi proces om tot dit resultaat te komen. Met de hulp en betrokkenheid van velen! Geweldig!”

Dick van Dam van Van Dijk Groenvoorziening: “Ik voel me zeer betrokken bij dit mooie gebied rond de Slaperdijk. Ook omdat ik 30 jaar geleden dit gehele park heb mogen aanleggen waarbinnen nu de BuitenTuin is gelegen. Mooi dat we hieraan hebben kunnen meewerken.”

Johan Hardeman reageerde: “Het mooie is dat dit project is ontstaan mét veel Veenendalers vóór veel Veenendalers en daar werken wij natuurlijk ook heel graag aan mee als bedrijf.”

Tot slot werd Anil (werkzaam op de tuin vanuit Zideris) gevraagd of hij het leuk vond op de tuin te werken. Luid en duidelijk riep hij: “Ik vind het geweldig om hier te werken!”

De BuitenTuin was hard toe aan een renovatie en om dat voor elkaar te krijgen was de hulp van veel vrijwilligers en steun van veel partijen nodig. En die steun is volop gegeven bijvoorbeeld door Bureau HagerHuigens met een geweldig mooi ontwerp. De firma Hardeman uit Veenendaal – en trouwe vriend van Buitenzorg – hielp met het bouwen van een prachtig nieuw tuinhuis samen met hun personeel. Technische support is gegeven door de VastgoedBrigade. Fondsen droegen een flink steentje bij: Stichting Vrienden van Buitenzorg, het Fonds Landbouw en Zorg, het K.F. Hein Fonds, Dr. C.J. Vaillantfonds, VSB Fonds en het GoedeDoelen fonds van Carbogen Amcis. Ook het bedrijfsleven droeg bij: het coöperatiefonds van Rabobank Vallei en Rijn, Van Dijk Groenvoorziening, Steenbergen Sierbestrating en vele andere bedrijven. Ook de
Gemeente Veenendaal gaf een donatie om het plan te realiseren. Ieder droeg bij om de begroting rond te krijgen!

Het is een prachtig complex geworden en de opening luidt een mooie nieuwe fase in. Naast cliënten van Zideris, leerlingen van VSO De Blink en de huidige vrijwilligers, kan iedereen met belangstelling komen kijken of er een plekje is om heerlijk in het groen bezig te zijn. Wil je als vrijwilliger informatie? Mail dan naar Bianca@stichtingbuitenzorg.nl. Heb je vragen over mogelijkheden om te kunnen werken op de BuitenTuin? Mail dan naar Roelie@stichtingbuitenzorg.nl