Bij Zideris in Huis ter Heide, zijn er op woonlocatie Rembrandtlaan 20-22 bouwplannen om de villa en de omgeving nog mooier te maken en af te stemmen op de wensen van de bewoners. Zideris vindt het belangrijk dat de buurt goed op de hoogte is van wat zich bij Zideris en rondom de grote villa afspeelt, zo ook van deze bouwplannen. Daarom zijn onze Zideris collega’s, cliënten en de buurtbewoners actief aan de slag met zogenaamde buurtparticipatie.

Er worden diverse initiatieven ontwikkeld waarbij buurtbewoners worden betrokken en waaraan de buurt ook deelneemt. Het betreft initiatieven om de villa en de buurt schoon, veilig en mooi te houden en ook om de buurt te informeren over de bouwplannen. Dit gebeurt via de lokale nieuwsbrief die Zideris regelmatig uitgeeft en via er diverse bijeenkomsten waarbij ook medewerkers van de gemeente en de wijkcoördinator aanwezig zijn. We gaan voor ‘Samen in de wijk!’

Een aantal mooie voorbeelden:

  • Dagelijks zetten de bewoners van de prachtige villa aan de Rembrandtlaan zetten zich met hun begeleiders in voor een schone wijk. Cliënten die deelnemen aan de dagbesteding nemen ook deel. Het opruimen van zwerfafval in de buurt en bij de faciliteiten rondom de Zideris villa is in Huis ter Heide vaste prik.

  • Van omwonenden kwam de vraag om de A.E.D ook toegankelijk te maken voor de buurt. Dat is gelukt. Een buurtbewoner heeft een gesponsorde buitenkast geregeld en Zideris heeft deze geplaatst.

  • De paardenbak bij de villa heeft een grote schoonmaakbeurt gehad. Dit was hard nodig. Er zat namelijk veel stro diep in het zand. Dit veroorzaakte veel modder, wat tot gevolg had dat de paarden zich maar moeizaam konden bewegen. Om dit probleem op te lossen is de paardenbak gedeeltelijk afgegraven en voorzien van nieuw zand. Tenslotte hebben we de paardenbak geëgaliseerd. Het is weer goed vertoeven voor de paarden in de schone paardenbak. En daar genieten we samen met de hele buurt van.

  • Een ander mooi initiatief is het kloven van openhaardhoud waar de deelnemers van de dagbesteding druk mee zijn. De tuinploeg heeft inmiddels al meerdere blije buurtbewoners voorzien van openhaardhout. 

  • Tenslotte is er de fietsbus; hiermee rijdt onze collega Harald sinds 2017 door Huis ter Heide en omgeving. Harald heeft jarenlange ervaring als fietsenmaker en samen met cliënten van de dagbesteding worden er drie dagen per week fietsen van onder andere buurtbewoners gerepareerd. Het team komt ook langs bij diverse woonlocaties van Zideris en andere zorgorganisaties in de omgeving om fietsen te repareren. Sommige reparaties vinden ter plekke plaats want in de fietsbus zijn alle materialen aanwezig. Fietsen worden indien gewenst ook opgehaald uit de buurt en vervolgens gerepareerd in de werkplaats op de Rembrandtlaan in Huis ter Heide.

Het team staat z’n mannetje. Teamlid Niels staat inmiddels bekend als de ‘kettingkastspecialist’ en Ivo als de ‘spakenvlechtenspecialist’; hij is een ster in wielen repareren. Beiden doen volledige fietsreparaties, met wat hulp en onder het toeziend oog van Harald. Vooral de oudere buurtbewoners zijn altijd heel dankbaar met de service en reparatie van hun fiets en delen dan graag wat lekkers uit.

De fietsbus is een afwisselende vorm van participerende dagbesteding en buurtparticipatie: iedere klus is toch weer een uitdaging, er zijn mooie ontmoetingen met buurtbewoners en het team komt met de fietsbus op allerlei plekken.