Wil je graag zelfstandig (leren) wonen? Of woon je al op jezelf, maar kan jij of iemand in je gezin wel een beetje hulp gebruiken? Wij van Zideris helpen je graag met de dingen die jij moeilijk vindt. Met een extra steuntje in de rug lukken deze dingen vast een stuk beter.

Begeleiding voor jonge en oudere volwassenen

Wij snappen als geen ander dat het belangrijk is dat jij een eigen plekje hebt waar je je veilig voelt. Ook is het fijn om de dingen te kunnen doen die jij belangrijk vindt. Soms lukt dat niet, bijvoorbeeld als je moeite hebt met vrienden maken en je erg alleen voelt. Maar ook als er andere dingen spelen zoals een depressie, een angststoornis, een verslaving of financiële problemen. In die gevallen kan één van onze begeleiders je helpen met de dingen die je moeilijk vindt.

Als je onze hulp inschakelt, krijg je een eigen begeleider van Zideris. Hij of zij kan je advies geven over allerlei zaken, maar je kunt hem of haar ook vragen stellen. Dat kan gaan over werk, financiën, het huishouden en persoonlijke verzorging, maar bijvoorbeeld ook over sociale dingen, zoals relaties en contacten met vrienden en familie. Je begeleider maakt geen beslissingen voor je. Je maakt nog steeds je eigen keuzes en je blijft altijd zelf verantwoordelijk. Hij of zij schakelt ook andere instanties en organisaties in als dat nodig is.

Begeleiding voor gezinnen

Als je kind een verstandelijke beperking heeft, kan dat soms veel vragen van het hele gezin. Wij geven graag advies, we helpen waar nodig en delen onze professionele ervaring met je. De ondersteuning die wij bieden is persoonlijk en zo goed mogelijk afgestemd op de wensen van het gezin. De begeleider van Zideris luistert goed naar wat jullie nodig hebben, en probeert creatieve oplossingen te bedenken waar iedereen in het gezin bij gebaat is. Dit kan gaan over opvoeding en omgang met elkaar. Maar ook over ondersteuning van de ouders bij dagelijkse of juist bijzondere zaken. De begeleider maakt geen keuzes voor jullie: het gezin houdt zelf de regie in handen en ook de verantwoordelijkheid blijft bij jullie.

Lees meer over begeleiding thuis in de folder 'Begeleiding thuis door Zideris'.

Aanmelden

Om je aan te melden voor begeleiding thuis neem je contact op met Zideris Klantcontact. Samen met de medewerker van Zideris Klantcontact en een ambulant begeleider bespreek je jouw wensen. Na het gesprek kun je via het WMO-loket van de gemeente waar je woont een indicatie aanvragen. De begeleider van Zideris kan je hierbij helpen als je dat wilt.

Veelgestelde vragen

Gentle Teaching is onze manier van werken. Wij vinden het heel belangrijk dat onze medewerkers jou begrijpen, en dat jij je door ons gesteund voelt als je het moeilijk hebt. Net als ieder ander, heb jij recht op een goede relatie met de mensen om je heen. Dat je je veilig en geliefd voelt, en verbonden bent met anderen. Bij Zideris doen we ons best om je zo goed mogelijk te begrijpen. We verdiepen ons in wat je hebt meegemaakt. We kijken naar je gezondheid en de dingen waar je last van hebt. Ook verdiepen we ons in wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Als we jou goed kennen en een warme, fijne band met elkaar hebben, begrijpen we elkaar veel beter. En als we je goed kennen, kunnen we je veel beter ondersteunen.

We praten heel graag met jou over wat jij belangrijk vindt. Wat vind jij bijvoorbeeld leuk om te doen? Waar wil je werken en wat zou je willen leren? En waar heb jij begeleiding bij nodig? Over al deze dingen maak je afspraken met de begeleiding. Deze afspraken komen in jouw persoonlijk plan te staan. Elk jaar kijken we of het plan nog klopt. Dat doen we samen met jou, en soms ook met je ouders of vertegenwoordigers. Zo zorgen we ervoor dat we je ondersteunen op een manier die bij jou past. We willen namelijk dat jij het naar je zin hebt, want pas dan zijn ook wij blij!

Mensen die zorg ontvangen, kunnen verschillende dingen nodig hebben. Daarom bestaan er zorgprofielen. Er zijn 6 zorgprofielen voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarin wordt beschreven welk type zorg en welke begeleiding iemand nodig heeft. Bij elke zorgprofiel hoort ook dagbesteding en vervoer naar de dagbesteding. Dit zijn de verschillende zorgprofielen:

  • VG wonen met begeleiding en verzorging (voorheen zzp VG3);
  • VG wonen met begeleiding en intensieve verzorging (voorheen zzp VG4);
  • VG wonen met intensieve begeleiding en intensieve verzorging (voorheen zzp VG5);
  • VG wonen met intensieve begeleiding, verzorging en gedragsregulering (voorheen zzp VG6);
  • VG (besloten) wonen met zeer intensieve begeleiding, verzorging en gedragsregulering (voorheen zzp 7);
  • VG wonen met begeleiding en volledige verzorging en verpleging (voorheen zzp 8).