Een unieke 3D geprinte zitbank. De bank is duurzaam, innovatief en tot stand gekomen door een samenwerking tussen diverse partijen. Met recht dus de meest unieke zitplaats van Nederland!

Duurzaam: recycling, hergebruik en circulair
De bank is gemaakt van gerecycled plastic. Cliënten van de Zideris dagbestedingslocatie Wageningen hebben plastic afval opgehaald bij lokale horeca en tuincentra. Dit plastic hebben zij vervolgens gesorteerd, schoongemaakt en vermalen tot plastic granulaat. Dit granulaat vormt de grondstof van deze bank, hiermee heeft plastic afval een tweede leven gekregen. Deze bank bestaat onder andere uit plantenpotjes en mayonaise emmers.

De bank is 3D geprint  door 10XL. Dit is nog goed te zien in de gelaagde afwerking van de bank. De vorm zorgt voor een stevig ontwerp, waardoor de bank lang mee gaat. Ook lijkt het op een plantje dat zich ontkiemt uit de grond. Dit is vooral aan de zijkant goed te zien. Deze 3D-geprinte bank is oorspronkelijk tot stand gekomen vanuit het Start-Up in residence programma van de provincie Zuid-Holland, waaraan 10XL heeft deelgenomen. Binnen dit programma was de circulaire challenge voor 10XL: van plastic afval nieuwe producten maken.

Het plastic waarmee de bank gemaakt is kan na de levensduur weer hergebruikt worden. Het materiaal kan tot tien keer opnieuw geprint worden. In de toekomst kan er van deze bank dus ook een stoel, tafel of plantenbak geprint worden. Dit maakt de bank circulair.

Vind alle informatie over de bank in het materialenpaspoort
De informatie van de bank staat verzameld in een materialenpaspoort. In het paspoort van de bank is te lezen van welk materiaal de bank is gemaakt, de geschiedenis van dit materiaal,wie de eigenaar is, wie de producent en wat de locatie is. En alles op basis van blockchain technologie! Zo blijft de informatie ook voor de toekomst geborgd.

Bij de bank is dus gedacht aan cliëntparticipatie, duurzaamheid en innovatie. En u kunt er ook nog gewoon op zitten!  

Unieke samenwerking
De 3D bank is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen meerdere partijen.
Cliënten van Zideris hebben de grondstof voor de bank geleverd. De bank zelf is gerealiseerd en geprint door 10XL. Dit was niet mogelijk geweest als Harry Jongejan van Byzonder Interieur niet had gezorgd voor de introductie aan 10XL. Ook het vrijgeven van het ontwerp door de provincie Zuid-Holland heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het mooie product.

Ook duurzaam meubilair laten 3D-printen?

Bij Stichting de Opbouw en Zideris staat al een 3d bank waar met veel plezier gebruik van wordt gemaakt. 

Wilt u ook duurzaam meubilair laten 3D-printen? Neem dan voor meer informatie contact op met Boyd Rinkel, Projectleider Duurzaamheid: B.Rinkel@opbouw.nl