Zij-instroom
Wat is een zij-instromer?
Je bent een zij-instromer wanneer je een diploma hebt in een andere sector en daarin werkt of hebt gewerkt, en je nu graag in de sector zorg en welzijn wilt werken. Als zij-instromer kun je instromen in een reguliere opleiding en zo een opleidingstraject volgen aan een regionaal opleidingscentrum (ROC) of hogeschool. Wanneer je als zij-instromer bij Zideris wilt werken, volg je de variant waarin leren en werken wordt gecombineerd. Dit betekent dat je direct aan het werk gaat binnen de zorg.
Voorwaarden
- Selectie: Zij-instromers worden geselecteerd op basis van de match met het begeleidersprofiel van Zideris, de motivatie en de kans op het succesvol afronden van de opleiding en daarmee de duurzame samenwerking.
- Arbeidsovereenkomst: Als je als zij-instromer nog niet bent gestart met je opleiding, ontvang je een arbeidsovereenkomst in de functie van assistent-begeleider voor de duur van 7 maanden. Binnen deze periode moet je starten met de opleiding.
- Leer-arbeidsovereenkomst: Zij-instromers hebben een leer-arbeidsovereenkomst met Zideris voor de duur van de opleiding. Deze overeenkomst gaat in op het moment dat je start met de opleiding.
- Contracturen: De zij-instromer heeft een contract van 24–28 uur per week, waarvan 3,5 uur per week is vrijgesteld voor de opleiding. Tijdens schoolvakanties werk je 24–28 uur per week.
- Opleiding: Zij-instromers volgen een gerichte zorgopleiding op minimaal MBO-3 niveau.
- Opleidingskosten: Zideris betaalt de opleidingskosten volledig, zonder terugbetalingsregeling bij het behalen van de opleiding.
- Functie: Zij-instromers starten als begeleider in opleiding en worden opgeleid tot gekwalificeerd begeleider.
Gentle Teaching
Binnen Zideris wordt de begeleidingswijze vormgegeven vanuit zowel de grondhouding als specifieke interventies van Gentle Teaching. Bij Gentle Teaching ligt het accent op het ontwikkelen van een onvoorwaardelijke relatie tussen de cliënt en begeleider. Hierdoor ervaart de cliënt minder stress en wordt hij ondersteund om stress adequaat te reguleren doordat hij kan terugvallen op een betrouwbare begeleider die er onvoorwaardelijk voor hem is. De cliënt kan vertrouwen op de regie van de begeleider en zijn niet-beheersmatige ondersteuning.
Het ontwikkelen van de relatie, companionship genoemd, staat bij Gentle Teaching centraal. Het is een relatie waarin de cliënt zichzelf kan en mag zijn, en waarin begeleiders de cliënt begrijpen als hij het moeilijk heeft. Het uitgangspunt van Gentle Teaching – en dus ook van Zideris – is dat elk mens verlangt naar een relatie waarin hij zich veilig, geliefd, liefdevol en verbonden voelt. Gentle Teaching richt zich bewust op het ontwikkelen van een veilige, liefdevolle relatie. Hiermee leert de cliënt dat hij zich door zijn begeleider daadwerkelijk gesteund voelt, ook als hij het moeilijk heeft.
Vanuit companionship ontstaat een goede basis om de cliënt verder te helpen zijn talenten op het gebied van wonen, opleiding/werk en vrije tijd te ontwikkelen en te versterken.
Doelgroepen binnen Zideris
Om als zij-instromer een goede werk/leerplek te krijgen, is het van belang te weten welke doelgroep goed bij je past. Hieronder een korte beschrijving van het werken per doelgroep.
- Intensieve begeleiding (IB):
Bij cliënten met een intensieve begeleidingsvraag is er naast de verstandelijke beperking sprake van bijzondere kwetsbaarheden, waardoor het leven moeilijk vorm te geven is. De verstandelijke beperking maakt het al moeilijk om adequaat met uitdagende momenten om te gaan. Als de verstandelijke beperking gepaard gaat met bijzondere kwetsbaarheden zoals autisme, ADHD, epilepsie, of gevoeligheid voor psychoses, wordt het leven extra moeilijk. Door structuur en veiligheid te bieden, maak je als begeleider het leven overzichtelijk. Je zoekt naar de hulpvraag achter het gedrag en speelt hierop in. Je groeit mee met de ontwikkeling van de cliënt, waarbij kleine successen worden gezien en gevierd. - Intensieve Zorg (IZ):
Tijdens het werken met deze doelgroep ben je vaak aan het onderzoeken wat de cliënt nodig heeft en waar zijn/haar gedrag vandaan komt. Doordat je goed kunt observeren, zie je dingen die anderen niet zien, zoals een liefdevolle aanraking of een kleine glimlach. Daar haal jij jouw voldoening uit. Deze doelgroep leeft in het moment en geniet van kleine dingen. Je communiceert met hen door middel van taal, lichaamstaal, geluiden en gebaren. Tijdens je werkdag ben je bezig met de volledige zorg op basis van nabijheid en de vertrouwensband met de cliënt. Je creëert rust en stabiliteit door bijvoorbeeld prikkels weg te halen. In het weekend ga je wandelen, organiseer je een activiteit op de groep, of gaan de cliënten naar de snoezelruimte, een rustgevende ruimte waar je werkt met geluid, licht, geur en materiaal. Ze genieten er ook van om samen rustig thuis te zijn. - Licht verstandelijk beperkt (LVB):
Wat de cliënten in deze doelgroep gemeen hebben, is de behoefte om onderdeel te zijn van de samenleving. Je werkzaamheden zijn steeds op die behoefte gericht. Verder kan de begeleidingsvraag erg verschillen, wat een beroep doet op je flexibiliteit en vindingrijkheid. De ene cliënt is redelijk zelfstandig en kookt bijvoorbeeld zelf, terwijl je een andere cliënt moet helpen bij dagelijkse persoonlijke verzorging. Daarnaast hebben sommigen bijkomende problematiek zoals een hechtingsstoornis, epilepsie of een verslaving. De locaties voor deze doelgroep bevinden zich vaak midden in een stad. De cliënten kunnen daardoor zelf boodschappen doen, uitgaan en gebruikmaken van de mogelijkheden die een stad biedt. Dit vraagt van jou een houding van alertheid, het zien hoe het met de cliënten gaat en het inschatten wanneer iemand hulp nodig heeft. De cliënten hebben vaak een eigen appartement en een gedeelde ontmoetingsruimte waar ze samen kunnen eten, tv-kijken of spelletjes spelen. - Ouder wordende cliënt:
Veroudering van mensen met verstandelijke beperkingen verloopt anders dan bij ouderen zonder verstandelijke beperking. Over het algemeen krijgen zij meer te maken met lichamelijke en psychische aandoeningen, zoals dementie, diabetes, epilepsie, motorische problemen en slikproblemen. Je begeleiding is er bij deze doelgroep op gericht om vaardigheden zo veel mogelijk te behouden, goed te signaleren wat iemand nog aankan, en een gelukkige oude dag te bieden.
Proces tot zij-instromer
Proces tot zij-instromer
1. Mail je sollicitatie voor zij-instroom, cv en motivatiebrief
2. Kennismakingsgesprek, doornemen motivatie, voorwaarden en voorkeur doelgroep
3. Matchgesprek met team voor passende leer-/werkplek
4. Dagdeel meelopen met een team
5. Arbeidsvoorwaarden gesprek
6. Assesment invullen en bespreken met PenO
7. Je krijgt een werkbegeleider vanuit het team
Aan de slag als zij-instromer
Wanneer je het proces hebt doorlopen en er een passende werkplek is gevonden binnen Zideris, ga je aan het werk in een team. Dit betekent dat je wordt ingepland in het rooster bij een opgeleide medewerker. In dit team doe je ervaring op en werk je mee op de groep. Daarnaast heb je verschillende contacten met de volgende collega’s:
Werkbegeleider: Wanneer je bent gestart met je opleiding, bespreek je studieopdrachten en je voortgang met je werkbegeleider.
Praktijkopleider: Je kunt met je praktijkopleider overleggen wat een passende opleiding is.
Arbeidsvoorwaarden
Hierbij de arbeidsvoorwaarden op een rij:
Start zonder opleiding voor zij-instroom:
- Je ontvangt een arbeidsovereenkomst voor de functie van assistent-begeleider.
- Contractduur: 7 maanden, 1 maand proeftijd.
- Salaris volgens CAO gehandicaptenzorg, inschaling FWG 30, inpasnr4: €2596,- bruto bij 36 uur.
- Volgens CAO gehandicaptenzorg: pensioenopbouw, vakantiegeld 8,33% en eindejaarsuitkering 8,33%.
Gestart met opleiding:
- Je ontvangt een contract van 24-28 uur.
- Contractduur sluit aan op de duur van je opleiding.
- Salaris volgens CAO gehandicaptenzorg, inschaling FWG 30, inpasnr4: €2596,- bruto bij 36 uur.
- Volgens CAO gehandicaptenzorg: pensioenopbouw, vakantiegeld 8,33% en eindejaarsuitkering 8,33%.
Opleidingen
De meest gevolgde opleidingen binnen Zideris zijn de volgende:Voor functies waarbij het verzorgen centraal staat:
- VIG (niveau 3), verzorgende kant
- Verpleegkunde (niveau 4)
Voor functies waarbij het begeleiden centraal staat:
- Maatschappelijke zorg, begeleider (niveau 3)
- Maatschappelijke zorg, persoonlijk begeleider (niveau 4)
- Social work (HBO)
Vragen
Voor vragen over de selectieprocedure kun je terecht bij Janneke Beets (Praktijkopleider) via e-mail: praktijkopleiding@zideris.nl of via telefoonnummer: 088-5132513. Voor vragen over je arbeidsovereenkomst kun je terecht bij afdeling P&O via e-mail: personeelszaken@zideris.nl of via telefoonnummer: 088-5132538.